Weerstand op peil houden als de r in de maand is (2024)

Weerstand op peil houden als de r in de maand is (1)In de acht maanden van het jaar dat de r in de maand zit, is het belangrijk je weerstand op peil te houden. De r-maanden zijn de snotter- en griepmaanden. Het zijn de maanden van de korte dagen met minder zonlicht en zonnewarmte dan de overige voorjaar- en zomermaanden. In de zonnige maanden zijn we doorgaans al meer buiten, pikken meer vitaminen van het zonlicht op en bewegen we meer. Dat is goed voor onze weerstand. De herfst-, winter- en vroege voorjaarsmaanden vragen wat meer aandacht om die weerstand op peil te houden.

Tips voor een goede weerstand

  • R is in de maand
  • Verkoudheid en griep
  • Hou je weerstand op peil
  • Tips
  • Afrondend

R is in de maand

In september komt de r in de maand en korten de dagen. Het is de maand dat de herfst begint, het kwik daalt en er regen en storm op komst is. De zon laat zich minder lang zien, tot de dagen weer lengen en het seizoen van de lente aanbreekt. Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil, leren de Oudnederlandse gezegden. Pas daarna komen het warmere deel van het voorjaar en de zomer en breekt de zon echt door.

Verkoudheid en griep

In de herfst- en wintermaanden zitten we vaker binnen en verblijven we dichter op elkaar. Dat is gezellig, maar verhoogt ook de kans dat we elkaar aansteken met bijvoorbeeld het verkoudheid- of griepvirus. Om niet aan verkoudheid of griep ten prooi te vallen is een goede conditie en een gezond immuunsysteem onontbeerlijk. Daar kunnen we zelf aan bijdragen door de juiste dingen te eten en drinken en goede dingen op het gebied van bewegen en ontspanning te doen.

Vitaminepillen

Is het verstandig om de huisapotheek vol te gooien met potjes vitaminenpillen of probioticadrankjes te drinken? De reclameboodschappen over die middelen beloven van alles, maar maken dat lang niet altijd waar. Maar wat snijdt dan wel hout? Er zijn een paar algemene leefregels waarmee je je weerstand op peil kunt houden:

  • Eet gezond en gevarieerd;
  • neem voldoende groente en fruit;
  • pak je rust;
  • zorg voor goede hygiëne;
  • sport of beweeg regelmatig.

Hou je weerstand op peil

Binnen blijven en de donkere maanden uitzitten is funest voor je weerstand. Er zijn een paar tips die aansluiten bij de leefregels en die zonder al te veel problemen voor iedereen op te volgen zijn. Je doet jezelf er een groot plezier mee, want het geeft je immuunsysteem een boost, je voelt je er goed bij en de zakdoek kan schoon in de zak blijven.

Tips

Groente en fruit met kleur

Groenten en fruit met kleur zitten vol vitamines die we nodig hebben om neus en longen te beschermen tegen infecties. Bètacaroteen wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A en bètacaroteen zit onder meer in zoete aardappel, pompoen en rode biet. Naast die groenten wordt elke dag oranje of rood fruit eten aanbevolen, zoals sinaasappel, abrikoos, mango en meloen.

Knoflook en ui

Knoflook en ui zijn niet alleen smaakmakers, ze zitten stikvol oliën die infecties tegengaan. Knoflook en ui zijn ook goed voor de darmen en bevorderen een gezonde darmflora.

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor het op peil houden van de weerstand. Wie gevarieerd eet en voldoende groente en fruit eet krijgt zijn dosis vitamine C wel binnen. Een volwassene heeft 250 gram groente per dag nodig en 200 gram of twee porties fruit. Vitamine C zit vooral in donkergroene groente zoals boerenkool en in citrusvruchten en kiwi’s.

Zonnestralen

Zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Die vitamine zorgt ervoor dat we minder vatbaar zijn voor infecties. In de donkere maanden van het jaar kunnen we vitamine D tot ons nemen via onze voeding, zoals zalm, makreel, champignons en eieren. Vitamine D krijgen we ook door wandelingen in de buitenlucht te maken en de weinige zonnestralen die er zijn tot onze huid te laten doordringen. Wandelen en sporten is daarnaast goed voor de aanmaak van witte bloedcellen die we goed kunnen gebruiken. De witte bloedcellen die ook wel leukocyten of witte bloedlichaampjes worden genoemd, zorgen ervoor dat we niet ziek worden; ze komen in opstand tegen schadelijke bacteriën.

Ontspanning en sauna

Ontspanning is goed voor het immuunsysteem. Een sauna kan helpen die ontspanning te vinden. Het ontspant niet alleen het lichaam maar ook de geest en de sauna heeft een goed effect op de ademhaling. Daarbij is het goed voor de huid en helpt het je immuunsysteem versterken. In de sauna wordt je lichaamstemperatuur hoger. Wat er gebeurt lijkt op een kunstmatige koorts, waardoor er extra afweerstoffen worden aangemaakt die op jacht gaan naar mogelijke ziekteverwekkers. Met het zweten raak je afvalstoffen kwijt. Het afkoelend bad na de warme sauna activeert de doorbloeding van de huid nog meer, waarna die lekker gaat gloeien.

Zwemmen

Zwemmen is een sport die ons goed doet. Zwemmen in koud water is supergezond voor wie aan het koude water gewend is. Winterzwemmen versterkt het immuunsysteem enorm, het schudt ons lichaam wakker en de vitale organen ontvangen gedurende de koude duik ongeveer drie keer zoveel zuurstof als normaal. Doe het niet onvoorbereid en doe het liefst ook niet alleen. Voor wie het zwemmen in water onder de 10 graden een stapje te ver is kan wandelen een goed alternatief zijn. Wandelen in weer en wind, in elke maand van het jaar, is goed voor onze weerstand en we pikken er al wandelend nog zonnestralen mee op bovendien.

Afrondend

Afrondend kunnen we stellen dat gevarieerd eten, met voldoende verse groente en fruit, lichaamsbeweging en ontspanning op zijn tijd niet alleen weldadig is voor lichaam en geest, maar ook ons immuunsysteem versterkt. We zijn daardoor minder vatbaar voor de kwalen van de herfst- en wintermaanden en houden verkoudheid en griep buiten de deur.

Lees verder

  • Vitamine W - met de W van Wadden en Waddeneilanden
  • Vitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnen

© 2018 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Middeltjes tegen keelpijn, griep en verkoudenheidJe hoeft niet altijd meteen naar de dokter te lopen wanneer je een beetje verkouden bent. Ontdek hier enkele natuurlijke…

Weerstand op peil houden als de r in de maand is (2)Tips om je lichamelijke weerstand in de winter te verhogenVooral tijdens de koude perioden lopen we het risico om geveld te worden door een griep, zware verkoudheid, hardnekkige…

Weerstand op peil houden als de r in de maand is (3)Sauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…

Griep en hoe je er het snelst vanaf komtDe griep, iedereen krijgt het wel eens en je wilt er uiteraard dan ook zo snel mogelijk weer vanaf komen. In dit artikel…

Weerstand op peil houden als de r in de maand is (4)Gabapentine: werking, bijwerkingen en alcoholgebruikGabapentine is een medicijn dat voornamelijk wordt voorgeschreven bij epilepsie en neuropatische pijn. Soms wordt gabape…

Weerstand op peil houden als de r in de maand is (5)Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Voor verschillende medische problemen worden steunkousen gedragen. Zo worden steunkousen gedragen na een operatie, bij s…

Bronnen en referenties
  • Dockumer Courant – Tips om je weerstand op peil te houden – 3 januari 2018
  • https://www.margriet.nl/fitengezond/r-maand-moeten-we-nu-vitamine-slikken/ geraadpleegd op 4 januari 2018
  • https://www.radarplus.nl/article/1259/Getest-Probiotica geraadpleegd op 4 januari 2018
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx geraadpleegd op 4 januari 2018
  • http://www.bloedcellen.nl/witte_bloedcellen.html geraadpleegd op 4 januari 2018
  • https://www.thermenbussloo.nl/nl/arrangementen/overzicht/detox-and-yoga/winterzwemmen-en-yoga geraadpleegd op 5 januari 2018
  • https://gezondnu.nl/dossiers/sauna-ontspanning/ geraadpleegd op 5 januari 2018
Weerstand op peil houden als de r in de maand is (2024)

FAQs

Weerstand op peil houden als de r in de maand is? ›

Maar toch kunnen we in deze maanden wel extra vitamines gebruiken. In deze periode is een verhoogde weerstand door het versterken van het immuunsysteem aan te bevelen. Dit krijg je door Vitamine C en Vitamine D te gebruiken. Je vindt deze vitamines gezamenlijk terug in de beste multivitamines supplementen.

Hoe hou ik mijn weerstand op peil? ›

Wat kun je doen om je weerstand te verhogen? Wij hebben 7 tips
  1. Eet voldoende vezels. De meeste mensen eten dagelijks te weinig vezels. ...
  2. Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt via zonlicht en voeding. ...
  3. Drink voldoende. ...
  4. Sport met mate. ...
  5. Neem voldoende rust. ...
  6. Was regelmatig je handen. ...
  7. Kleed je goed aan.

Welke vitamine als de R in de maand zit? ›

Maar toch kunnen we in deze maanden wel extra vitamines gebruiken. In deze periode is een verhoogde weerstand door het versterken van het immuunsysteem aan te bevelen. Dit krijg je door Vitamine C en Vitamine D te gebruiken. Je vindt deze vitamines gezamenlijk terug in de beste multivitamines supplementen.

Wat bedoelen ze met de R in de maand? ›

En hoe ondersteun je de natuurlijke weerstand? Van september tot en met april zit de R in de maand. Het zijn de maanden waarin we minder zonuren hebben en bovendien minder buiten komen. Je komt hierdoor minder met zonlicht in aanraking.

Wat moet je eten om je weerstand te verhogen? ›

Om voor een goede weerstand te zorgen, eet je dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit. Volkoren graanproducten en vis staan hoog op je menulijstje. Kies voornamelijk producten uit de Schijf van Vijf en zo gevarieerd mogelijk. En het liefste onbewerkte producten.

Hoe houd je je immuunsysteem op peil? ›

Weerstand verhogen
  1. Neem genoeg slaap.
  2. Blijf in beweging.
  3. Zorg voor een goede hygiëne.
  4. Eet gezond en gevarieerd en zorg dat u voldoende vitamine binnenkrijgt.

Welke vitamine versterkt je immuunsysteem? ›

Maar welke vitamines en mineralen helpen je immuunsysteem? Wij van AOV zetten graag duidelijk voor je op een rijtje wat de vitamines B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D3 en de mineralen ijzer, selenium (seleen), zink en koper voor positieve invloed hebben op jouw weerstand.

Welke vitamines mag je niet samen nemen? ›

Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.

Welke vitamine geeft de zin? ›

Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding.

Bestaat vitamine R echt? ›

Vitamine R kan verwijzen naar: Methylfenidaat, ook bekend als Ritalin of Vitamine R.

Wat is er met de R in de maand? ›

Het is september, vanaf nu zit de R weer 'in de maand'! Dat betekent dat het mosselseizoen volgens traditionele opvatting is aangebroken. De R in de maand betekent voor veel mensen ook het startschot voor het slikken van extra vitaminen.

Wat betekent "r maand"? ›

: een van de maanden van september tot april waarin het oesterseizoen traditioneel in het noordelijk halfrond is .

In welke maanden komt de letter R voor? ›

Eindantwoord:

Er zijn acht maanden in het jaar waarin de letter R voorkomt: januari, februari, maart, april, september, oktober, november en december .

Hoe verhoog ik snel mijn weerstand? ›

Uw weerstand verhogen

Zorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem.

Welk eten Boost je immuunsysteem? ›

Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten eet. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten, die een positieve invloed hebben op je afweermechanisme.

Hoe kan ik mijn weerstand een boost geven? ›

Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.

Hoe krijg je een sterk immuunsysteem? ›

Tips
  1. Drink voldoende water!
  2. Zorg voor een diepe buikademhaling om de doorbloeding van de darmen te stimuleren.
  3. Eet gezond en gevarieerd.
  4. Beweeg voldoende.
  5. Verminder stress.
  6. Zorg voor een goede nachtrust.

Wat slikken voor betere weerstand? ›

Voedingsstoffen die je weerstand ondersteunen zijn vitamine A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C, D, E en de mineralen ijzer, koper, selenium en zink.

Hoe merk je dat je weerstand laag is? ›

Symptomen van verlaagde weerstand

Denk aan aften, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, griep, een snotneus, kriebelhoest. Allergieën of overgevoeligheden.

Top Articles
Kare Kare Recipe (Filipino Oxtail Peanut Stew) - Jeanelleats Food and Travel Blog
Buko Pie (Coconut Pie) | Foxy Folksy Pinoy Recipes
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Www.myschedule.kp.org
Ascension St. Vincent's Lung Institute - Riverside
Understanding British Money: What's a Quid? A Shilling?
Xenia Canary Dragon Age Origins
Momokun Leaked Controversy - Champion Magazine - Online Magazine
Maine Coon Craigslist
How Nora Fatehi Became A Dancing Sensation In Bollywood 
‘An affront to the memories of British sailors’: the lies that sank Hollywood’s sub thriller U-571
Tyreek Hill admits some regrets but calls for officer who restrained him to be fired | CNN
Haverhill, MA Obituaries | Driscoll Funeral Home and Cremation Service
Rogers Breece Obituaries
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Kellifans.com
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6549

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.