3 overheerlijke vegetarische recepten van keukenheld Yotam Ottolenghi (2024)

Als je 'Yotam Ottolenghi' zegt, zeg je 'vegetarische recepten'. Negen van tien keer dan. JAN zet, naast eerder de allerbeste recepten van Ottolenghi allertijden, drie overheerlijke Ottolenghi groente recepten uit zijn boek Simpel op een rij.

3 vegetarische recepten van keukenheld Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is dé man die tien jaar geleden de Midden-Oosterse keuken op de kaart zette in a plant based way. Dat deed hij onder andere met zijn kookboek Plenty en Flavour Ondertussen verschenen er meer boeken uit zijn koker en inmiddels ligt zijn boek Simpel al een paar jaar in de winkel. Een simpeler kookboek want: 'Ik ben ook mijn eigen leven simpeler gaan maken', aldus de maestro himself destijds. Zijn de Ottolenghi Simpel recepten vegetarisch? Grotendeels wel – met hier en daar óók gerechten voor veganisten. Op zoek naar vega recepten van Ottolenghi? Wij mogen drie recepten delen uit Simpel om de smaak te pakken te krijgen.

3 overheerlijke vegetarische recepten van keukenheld Yotam Ottolenghi (1)

Pappardelle met rozenharissa, zwarte olijven en kappertjes

Hoofdgerecht voor vier personen

Zin in vegetarische pasta van Ottolenghi? 'Pappare is Italiaans voor "naar binnen schrokken", wat het lot is van dit gerecht. Ik houd van een pittige versie, maar je kunt heel goed minder harissa gebruiken. Maak de saus als je wilt drie dagen van tevoren en zet hem tot gebruik in de koelkast.'

Ingrediënten

- 2 el olijfolie
- 1 flinke ui, in dunne plakken
- 3 el rozenharissa
- 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- 60 g ontpitte kalamata-olijven, doormidden gescheurd
- 20 g fijne kappertjes
- 15 g peterselie, grofgesneden
- 500 g gedroogde pappardelle (of een andere brede, platte pasta)
- 120 g yoghurt Griekse stijl
- Zout

Bereidingswijze

1. Giet de olijfolie in een grote sauteerpan met een passende deksel en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de plakken ui toe en fruit ze af en toe roerend tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn. Doe de harissa, tomaten, olijven, kappertjes en een 1⁄2 tl zout in de pan en blijf nog 3-4 minuten fruiten, roer regelmatig tot de tomaten uiteen vallen. Roer er 200 ml water door. Draai als de saus kookt het vuur halfhoog tot laag, zet de deksel op de pan en laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Haal de deksel van de pan en laat de saus nu nog 4-5 minuten zachtjes pruttelen tot hij dik en rijk van smaak is. Roer er 10 g peterselie door en zet opzij.

2. Vul intussen een grote pan met ruim water met zout en zet hem op hoog vuur. Voeg als het water kookt de pappardelle toe en kook de pasta volgens voorschrift op de verpakking beetgaar. Laat hem goed uitlekken.

3. Doe de pasta weer in de pan, samen met de harissasaus en 1∕8 tl zout. Roer alles goed door elkaar en verdeel de pasta over diepe borden. Serveer hem heet, met 1 eetlepel yoghurt erop en bestrooid met de rest van de peterselie.

Salade van watermeloen, groene appel en limoen

Bijgerecht voor 6 personen

Zin in de lekkerste salade van Ottolenghi met watermeloen en appel? 'Deze salade is heerlijk zo op zich, hij straalt zomer en gezondheid uit en is verrukkelijk. Maar het is ook lekker om wat geroosterde zoute pinda’s, pistache- of cashewnoten toe te voegen.'

Ingrediënten

- 1⁄2 middelgrote watermeloen (1,3 kg), schil en pitten verwijderd, vruchtvlees in repen van 7 cm lang en 1⁄2 cm breed (600 g)
- 2 Granny Smiths, klokhuis verwijderd, in staafjes van 7 cm lang en 1⁄2 cm breed (250 g)
- 3 limoenen: rasp er 2 tl schil af en pers er 3 el sap uit
- 1 el olijfolie
- 2 stengels citroengras, bovenste 7 cm afgeknipt, houtige buitenste blad verwijderd, fijngehakt (10 g)
- 5 g muntblaadjes
- 10 g korianderblad
- 1⁄2 el zwart mosterdzaad, licht geroosterd
- zeezoutvlokken

Bereidingswijze

1. Maak de salade pas vlak voor je hem opdient, omdat hij anders zompig wordt. Vermeng in een grote kom de meloen, appels, limoenrasp, limoensap, olijfolie en citroengras met driekwart van de kruiden en 3⁄4 tl zeezout. Gebruik je handen als zeef en schep de salade op een platte schaal. Er zit nog heel wat vocht in de kom dat je niet nodig hebt. Bestrooi de salade met de overgebleven kruiden, het mosterdzaad en 1⁄4 theelepel zeezout en dien hem op.

Ook lekker: 11 vegetarische recepten die je zó uit je mouw schudt.

3 overheerlijke vegetarische recepten van keukenheld Yotam Ottolenghi (5)

Geroosterde flespompoen met linzen en dolcelatte

Bijgerecht voor 6 personen

Het derde recept uit de vegetarische recepten-collectie van Simpel van Ottolenghi is een soort vegetarische stoofpot. 'Ik serveer dit gerecht graag als de pompoen en linzen nog wat warm zijn, zodat de kaas die erop is geschept, licht zal smelten. Maar het is ook op kamertemperatuur heerlijk als je het van tevoren wilt maken. Maak het tot het punt waarop je de dolcelatte moet toevoegen, en zet het maximaal zes uur apart. Voeg de overige ingrediënten pas vlak voor het serveren toe. Als je linzen uit blik gebruikt, kun je het koken van de linzen overslaan en ze direct uit blik met de citroen, knoflook, kruiden enzovoort in de kom doen.'

Ingrediënten

- 1 grote flespompoen, ongeschild, over de lengte doorgesneden, pitten verwijderd, in 1 cm dikke halvemaantjes of parten gesneden (950 g)
- 2 rode uien, in 3 cm brede parten 3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 10 g salieblaadjes
- 100 g Puy-linzen (of 235 g als je linzen uit blik gebruikt)
- 1 grote citroen: rasp er 11⁄2 tl citroenschil af en pers er 2 el sap uit
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 5 g peterselieblad, grofgesneden
- 5 g muntblad, grofgesneden
- 10 g dragonblad, grofgesneden
- 100 g dolcelatte (kaas), in stukjes van 2 cm gescheurd
- zout en zwarte peper

Ook de moeite waard: Lasagne recepten: JAN tipt de állerlekkerste.

Bereidingswijze

1. Verhit de oven tot 220 °C.

2. Doe de pompoen en de uien in een grote kom met 2 el olijfolie, de salieblaadjes, 3⁄4 tl zout en royaal peper. Meng alles goed en verdeel het op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat de groenten 10 minuten afkoelen.

3. Als je gedroogde linzen gebruikt in plaats van linzen uit blik: vul in de tijd dat de pompoen in de oven staat, een grote pan tot halverwege met water en zet hem op hoog vuur. Voeg als het water kookt de linzen toe, draai het vuur halfhoog en laat de linzen in 20 minuten gaar koken. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en doe ze in een grote kom. Roer er de citroenrasp, citroensap, knoflook, kruiden, de overgebleven olie en 1⁄4 theelepel zout door.

4. Doe de pompoen en ui bij de linzen en meng alles rustig. Stort alles in een schaal, verdeel de dolcelatte erover, besprenkel met olijfolie en dien op.

3 overheerlijke vegetarische recepten van keukenheld Yotam Ottolenghi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6056

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.