Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (2024)

Ja hallo daar! Van dit recept staan er al vele op internet, maar omdat dit toetje altijd zo’n succes-verhaal is en ik hem vreselijk lekker vind, moest ik het wel met jullie delen. Deze verrukkelijkheid mag niemand onthouden worden. Ik heb nog niemand meegemaakt die dit toetje niet lekker vond, en ik heb het al eens een paar keer eerder gemaakt. Dus toen mijn vriend en ik laatst een etentje gaven wist ik het meteen: deze zou gemaakt worden.

Toen ik de voorbereidingen voor dit recept trof en jullie op instagram jullie vroeg wat ik met deze ingrediënten zou gaan maken kreeg ik vaak ‘citroen tiramisu’ te horen. En ergens klopt dat ook wel, want het heeft er veel van weg. Alleen dit recept gaat de vriezer in. En daarom gebruiken we dus geen mascarpone en slagroom, zoals in tiramisu, maar mascarpone en roomkaas. En geen eieren, maar Limoncello. Ja hoor, alsof het allemaal nog niet machtig en zoet genoeg is. Maar mijn hemel, als je één hap hebt geproefd en door de hemelpoort bent gegaan besef je je het hoor: dit is het waard.

Ik heb dit recept dus al eens vaker gemaakt. Een van die keren diende het als kerst-dessert en de hele tafel was enthousiast. Dus zoek jij nog een toppertje waarmee je de show (en harten) kunt stelen deze kerst? Zoek dan niet langer verder, dit is jouw recept! Goed, genoeg drama en dit recept opgehemeld, aan de slag!

Ik had een cakevorm van 25 cm lang en gebruikte: 320 gram lemon curd – 200 gram monchou * – 250 gram mascarpone – 80 ml limoncello – 2 citroenen – 275 gram suiker – 1,5 pak lange vingers

*of andere roomkaas, als ie maar goed stevig is en dat zijn ze niet allemaal. Daarom koos ik voor monchou.

Bekleed je cakevorm zo strak mogelijk met huishoudfolie en laat ruim over de randen hangen.

Rasp de schil van 1 citroen en vang de rasp op in een steelpannetje. Al het ‘gele’ opgeraspt? Mooi. Snijd dan de citroen door midden en pers het sap ook boven het steelpannetje uit. Voeg hier 75 gram suiker aan toe en zet dit op een middenhoog vuur. Blijf roeren in je pan, totdat de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg de limoncello toe. Roer nogmaals door en zet apart.

Doe de roomkaas en lemon curd in een kom en mix door elkaar. Klop er daarna 100 gram suiker doorheen. Vervolgens voeg je ook de mascarpone toe en klop je nogmaals door. Zet ook dit even weg.

Doop lange vingers met de niet-gesuikerde kant in je citroensap/limoncello mengsel en leg ze met de gesuikerde kant naar beneden in de springvorm. Bedenk hier de hele bodem mee.Vervolgens bedek je deze bodem met de helft van je roomkaas/lemoncurd mengsel.

Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (1)

Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (2)

Doop weer lange vingers in je limoncellomengsel en bedek hier de roomkaas laag mee. Vervolgens bedek je deze laag met de andere helft van het roomkaas mengsel en top je deze laag weer af met lange vingers, gedoopt in het limoncello mengsel. Klaar! Bedek met wat (overhangend) folie en zet de limoncello semifreddo het liefst voor een nacht, maar minimaal 6 uur in de vriezer.

De rest van de suiker (100 gram) verwarm je in een pannetje met 100 ml water. Laat dit zachtjes inkoken. Pak de andere citroen. Boen hem schoon onder de kraan en maak, met behulp van een zesteur, mooie sliertjes van de citroenschil. Heb je nou geen zesteur in huis? Je kunt deze overal kopen, maar heb je geen zin om moeite te doen/geld uit te geven dan kan je ook prima wat grove rasp gebruiken. Sliertjes zien er alleen leuker en chiquer uit. Dus ga je dit recept met kerst maken, dan is het wel erg leuk om een zesteur te gebruiken.

Voeg dit citroenschil toe aan je water-suiker mengsel, laat 5 a 6 minuten zachtjes inkoken, giet over in een koud schaaltje of koude kom. Zet aan de kant tot gebruik. Ga je dit pas de volgende dag serveren? Zet dan de citroensiroop even in de koelkast. De siroop dient straks ter garnering.

Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (3)

Je kunt dit recept ook perfect een aantal dagen van te voren maken, mits je het dus maar in de vriezer laat staan. Wanneer je het wilt gaan serveren is het belangrijk dat je de semifreddo tijdig uit de vriezer haalt, minimaal zo’n 30 minuten. Zo voorkom je dat het heel ijzig en hard is tijdens het eten. Dat komt de smaak echt ten goede. Het heet niet voor niets semi(half)-freddo(bevroren). Wees niet bang: door de stevigheid van de roomkaas en mascarpone smelt hij echt niet zo snel.

Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (4)

Haal de semifreddo uit de cakevorm en leg op een snijplank. Giet de citroensiroop over de bovenkant. Snijd de semifreddo net als een cake in plakken. Serveer met een ijskoud glas limoncello en ik geef je nu alvast op een briefje: je bezoek is gelukkig. En jij ook.

Lijkt jou dit recept wat? En wil je meer inspiratie voor de kerstdagen van mij? Laat het me hieronder weten 😀

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven viaFacebookof Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig🙂

Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (5)

Gepubliceerd door elsschrijft

Ik heb een passie voor eten, leuke plekken bezoeken, op avontuur gaan en dat alles het liefst weer in combinatie met eten. Het liefst in Twente, maar vaak neemt het leven mij verder mee, wat ik totaal niet vervelend vind.Alle berichten van elsschrijft weergeven

Limoncello Semifreddo (kerst inspiratie!) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6062

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.